Werkbroeken Met Be Havep Kniestukken 46 Werkbroek Donkergrijsnl 52 80230 rrdxHS0qTw

Geplaatst door | 28 Jan 2018 | , | 0

“Wat staat ‘ie hoog, hè?” roept een toevallige voorbijganger naar me. Het gaat dit keer niet over peilingen of over de Bitcoin koers, maar over een bijna zes meter boven NAP gestegen watermassa die in razend tempo voorbij stroomt. Wat in de zomer een bescheiden kabbelend tafereel is dat menig terrasbezoeker een schitterend uitzicht bezorgt, is nu veranderd in een kolkende rivier waartegen een stad met honderdduizend inwoners kranig weerstand biedt.

 

Randstadquerulanten

Het is nu bijna twee weken geleden dat ik daar, op de Wellekade in Deventer naar de IJssel stond te kijken. De rivier bereikte die dag een voorlopig hoogtepunt en veel inwoners, waaronder ik, vonden het de moeite waard om een kijkje te nemen. Niet alleen is het een indrukwekkende ervaring van een redelijk uniek natuurverschijnsel, maar het maakt je ook bewust van de kwetsbaarheid van een plek die al deze mensen hun thuisstad noemen. Toch staat deze stad dit jaar al precies 1250 jaar op die plek langs de IJssel.

Marktplaats Parajumpers Parajumpers Marktplaats Zomerjassen Zomerjassen

Het is niet alleen het water dat ons aan westkant tegemoet komt. Ook de politiek van ‘partijkartellen’, ‘apptivisten’, ‘gewone Nederlanders’ en ‘intersectionaliteit’ rukt vanuit het westen op. Het is de typische terminologie van een politieke tijdsgeest waarin onze welvaart en vrede ons in staat stellen om ons druk te maken over zaken die zich wellicht goed lenen voor een retorisch spektakel, maar waaruit die politiek nauwelijks concrete verbeteringen weet te destilleren. Het gaat die politieke bewegingen ook niet echt om die verbeteringen. Wie dat niet al uit de populistische stijl kon opmaken heeft in de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe gelegenheid om die achilleshiel blootgelegd te zien worden. Waar je immers aan de vooravond van de verkiezingen voor de Tweede Kamer met een dosis charisma en oneliners nog wel wegkomt met abstracties over grote maatschappelijke thema’s, daar moet de campagne zich nu noodgedwongen toespitsen op hele wezenlijke lokale kwesties, zoals het parkeerbeleid in en rond de binnenstad, investeringen in de lokale voetbalvereniging of de regels rond afvalstromen. De valkuil om de campagneperiode te wijden aan zaken die in een gemeente geen rol spelen of waar het gemeentebestuur zelfs geen bevoegdheden over heeft, ligt op de loer.

Dit zijn de momenten dat (lokale) partijen in de gemeentes buiten de grootstedelijke regio’s eventjes het licht van de schijnwerpers mogen opeisen en de politiek terugbrengen tot inhoud, feiten en oplossingen. Het hele jaar door komen de burgers in deze gemeenten ongevraagd voor als figuranten in politieke frames: dan weer zijn ze het volk, dan weer zijn ze mensen die zich niet bewust zijn van hun privileges. Er is een belangrijke reden waarom deze hersenspinsels in de provincie niet leven: rancune jegens de elite of jegens andersdenkende medeburgers kan een samenleving alleen maar meer frustreren. Het is geen echte basis voor progressie. Het gevaar is dat deze tendens ook de grondslag legt voor een illegitiem waardeoordeel over deze nietsvermoedende burgers die buiten de randstad wonen, namelijk dat zij achter zouden lopen op het vlak van progressief bestuur. De mogelijkheid dat er ook een eigentijdse progressieve politiek uit de provincie kan ontstijgen raakt ondergesneeuwd door het geschreeuw van onze randstadquerulanten.

 

Atheïstisch Seculiere Partij

Vanuit de intentie om dat waardeoordeel te ontkrachten werd ik vorig jaar lid van de ASP (Atheïstisch Seculiere Partij). Een partij die, in de geest van denkers zoals Christopher Hitchens, Daniel Dennett en Sam Harris een echt gelijkwaardige samenleving nastreeft, niet op basis van het uitsluiten van medemensen, noch op het forceren van diversiteit en acceptatie, maar op basis van het idee dat de criteria op basis waarvan mensen zich in hokjes opdelen, zoals afkomst en godsdienst, meer moeten versmelten tot een identiteit die per definitie gemeenschappelijk is voor iedereen. Secularisme, rationaliteit, emancipatie, universele mensenrechten en wetenschap staan daarin centraal. Zaken die voor iedereen waardevol zijn. Principes die mij als atheïst in staat stellen om samen te leven met anderen waarbij beschavingsnormen en sociale interactie vanzelfsprekend zijn in plaats van onderdeel van politieke programma’s die daarmee meer iets weg lijken te hebben van een soort heropvoedcursus.

Onze partij weet een dergelijk fundament bovendien ook te vertalen naar een goed lokaal bestuur en beleid. Wie aan 100 kilogram op z’n milieupas niet genoeg heeft, krijgt bij ons 500 kilogram tot z’n beschikking. Cameratoezicht beperken we, met het oog op privacy, tot tijdelijk toezicht bij evenementen en uitsluitend permanent toezicht bij bijvoorbeeld pinautomaten. Groene energie vinden we erg belangrijk en in 2040 willen we in Deventer energieneutraal zijn, maar om dat te verwezenlijken moet er naast windenergie ook gekeken worden naar andere groene energievormen zoals zonne-energie, en waterkracht bijvoorbeeld in de IJssel. We hebben liever meerdere, kleinere evenementen voor jongeren her en der in de wijken dan een groot evenement in de binnenstad, en we willen verspilling van belastinggeld terugdringen door onder andere kritisch te kijken naar de investering in kunstwerken, bijvoorbeeld door te verlangen dat ze functiegericht zijn, zoals een tafel of bankje. We willen vuurwerkvrije zones voor overlastgevoelige gebieden, zoals in de buurt van verzorgingstehuizen en oudereninstellingen. Aan de overkant van de IJssel, op de Worp, maken we meer parkeervoorzieningen die enerzijds de bewoners daar niet teveel overlast bezorgen maar anderzijds wel meer mogelijkheden bieden aan bezoekers van onze mooie binnenstad.

Als partij streven we naar afschaffing van confessioneel bijzonder onderwijs, maar dat regel je natuurlijk niet op gemeentelijk niveau. Daarvoor hebben we wel een slim alternatief: in wijken of regio’s waar een krimp heerst van het inwonersaantal, moet de gemeente kunnen garanderen dat er tenminste één openbare basisschool blijft staan, zolang er nog vraag naar basisonderwijs in die wijk of regio is. Daarmee zorgen we dat de eventuele levensbeschouwelijke drempel voor ouders om hun kinderen op een basisschool te doen voor iedereen gelijkwaardig is. Een basisschool moet immers in beginsel in het teken staan van neutrale educatie: wetenschap en algemene vaardigheden. Door een openbare school in een wijk te garanderen kan zodoende iedereen in ieder geval die inhoud geboden worden.

Een ander belangrijk punt is dat we op onze middelbare scholen meer aandacht willen voor debat en argumentatieleer. In ons partijprogramma schreef ik onlangs een verfrissende kijk op de vrijheid van meningsuiting, over hoe de mens en mening teveel vereenzelvigd raken en daardoor mensen steeds minder in staat zijn om (scherpe) kritiek op meningen te combineren met respect voor de mensen die die meningen uiten. Dat onderscheid moet terug, en dat willen we benadrukken in lesprogramma’s zonder politieke voorkeur welke gecombineerd kunnen worden met het landelijke plan om leerlingen de Tweede Kamer te laten bezoeken. Als je een samenleving meer weerbaar maakt jegens mythes, drogredenen en zaken die aantoonbaar onzinnig zijn, dan volgt een gezondere en meer op feiten gerichte invulling van de democratie vanzelf.

Terwijl de heer Buma zich in het televisieprogramma van Eva Jinek zorgen maakt over het voortbestaan van carnavalstradities en -verenigingen, zijn we in Deventer dus druk bezig met een nieuw en progressief beleid. Het zal voor hem wellicht een geruststellende gedachte zijn dat onze tradities zoals de Boekenmarkt, Deventer Op Stelten en het Dickensfestijn ongetwijfeld zullen blijven voortbestaan.

Wij hebben in ieder geval geen idee waar de heer Buma het over heeft… U ook niet? Stem ASP!

Auteur:

Max Waterman werd geboren in 1987 in Alphen aan den Rijn, maar verhuisde als kind naar Deventer waar hij inmiddels ruim 20 jaar woont. Hij is werkzaam als softwareontwikkelaar bij Interactive Blueprints en staat momenteel als nummer 2 op de lijst ASP (Atheïstisch Seculiere Partij) voor de gemeente Deventer.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons

Marktplaats Parajumpers Zomerjassen Parajumpers Zomerjassen Marktplaats HYxYdv

Deel:

41 Klittenband Maat Instapper Heren Memphis One Zwarte xpw8qI8nY6 Marktplaats Zomerjassen Zomerjassen Marktplaats Parajumpers Parajumpers
S oliver Damesjas 42 oliver S vqBfqOwxT Voor E9 Olijfgroene E9 Broeken Olijfgroene Dames vfagywpq

Over deze auteur

Max Waterman werd geboren in 1987 in Alphen aan den Rijn, maar verhuisde als kind naar Deventer waar hij inmiddels ruim 20 jaar woont. Hij is werkzaam als softwareontwikkelaar bij Interactive Blueprints en staat momenteel als nummer 2 op de lijst ASP (Atheïstisch Seculiere Partij) voor de gemeente Deventer.

Doneer

Steun Jalta! Doneren kan via Paypal:Of iDeal:

ONLINE DONEREN

Of door te storten op IBAN NL39FVLB0226300218 tnv Stichting Jalta, Amsterdam. Stichting Jalta heeft Anbi-status, uw gift is dus aftrekbaar voor belastingdoeleinden!

Zomerjassen Parajumpers Marktplaats Marktplaats Parajumpers Zomerjassen

Geef ook aan Jalta!

Steun Jalta! Doneren kan via Paypal:Of iDeal:

ONLINE DONEREN

Of door te storten op IBAN NL39FVLB0226300218 tnv Stichting Jalta, Amsterdam. Stichting Jalta heeft Anbi-status, uw gift is dus aftrekbaar voor belastingdoeleinden!

Facebook

Jassen Vrouwen Moncler Vrouwen Moncler Vrouwen Moncler Jassen Moncler Jassen FZRWFHq4Zomerjassen Zomerjassen Parajumpers Marktplaats Marktplaats Parajumpers

Zomerjassen Parajumpers Zomerjassen Marktplaats Marktplaats Parajumpers

Inloggen

Marktplaats Zomerjassen Parajumpers Parajumpers Zomerjassen Marktplaats